Зошто мажените жени го губат сјајот и стануваат тетки во бракот

Жените се собраа на дипломската средба со една цел – да изгледаат одлично.Секој од нив посетил козметичар, фризер и шминкер за да се дотера. Купиле нови комбинации и чевли, за да остават впечаток дека неодамна дипломирале и дека се на пат кон успехот. Но, кај овие жени се појавија и предрасуди.

Три жени започнаа дискусија, изразувајќи го своето незадоволство од промените што ги донесе времето. Коментираа како некогаш биле како птици, а сега се како изнемоштени врани. Тие веруваа дека тоа е она што го прават возраста и времето.

Забележале дека мажените жени го губат сјајот, леснотијата и руменилото. Се претвораат во тетки. Тоа е разбирливо, бидејќи тие поминуваат часови стоејќи покрај шпоретот, носејќи тешки вреќи со намирници, средувајќи ги работите на конференциите на родители и наставници и колабираат исцрпени по напорниот работен ден. Потоа треба да станат и да ги проверат домашните на децата, за да повторно паднат во исцрпеност.

Од друга страна, жените кои живеат сами или со својата мајка се поштедени од тие „чаре“ на животот. Тие јадат јаболко и јогурт за вечера и доволно спијат за време на викендите. Тие не мора да донираат пари во училишниот фонд или да купуваат облека што ги задоволува стандардите, што им овозможува да ги трошат парите на базен и масажи.

Зошто мажените жени не се трудат да изгледаат најдобро за своите сопрузи? Тоа е добро прашање. Жената која се грижи за целото семејство изгледа разбира дека сите патници се удобно сместени во вагонот наречен „семејство“. Никој од нив, па ни сопругот, нема да го напушти тој вагон.

Сопрузите понекогаш се незадоволни. Посочуваат или дури отворено кажуваат како нивната сопруга порано изгледала подобро (кога се венчале).Се чини дека ја замениле. Таа беше витка срна, а сега – искината тетка. Како се смени тоа? На пример, Лана сакала цитрусни парфеми, кроасани и читала песни од француски поети на нивниот изворен јазик.

Сега таа стана опседната со соседите или со решавање на сообраќајни прекршоци. Разговорите со неа беа ограничени на теми како „што купив во продавница“ или „што ќе јадеме денес“. Почна да носи непривлечни бои и широки стилови на облека. Од нејзината гардероба исчезнаа хулахопки, здолништа и салонки.

Оваа жена почна да живее во функција на семејството, заборавајќи на своите желби и соништа. Таа мораше да стане рано, да ги нахрани сите, да контролира сè и да заработи повеќе пари. Но, тоа не беше за неа, туку за семејството, од чувство на должност и голема љубов. Без таа љубов, таа не би кренала прст.

Затоа што таа станува порано од сите други, а легнува подоцна од сите други. Понекогаш воопшто не спие ако детето има температура или е болно. Размислува и како да продолжи да живее, а тоа не дозволува мирен сон. Ако „тетката“ не преземеше одговорност и не ја влечеше фамилијата напред, ќе имаше 10 килограми помалку и повеќе фустани.

Можеби таа не би седела со вас, туку во ресторан, опкружена со интересни луѓе, како се смее и флертува. Но, сега таа е тука. И се сомневате во нејзината мрзеливост и недостаток на стил. Како што рече Фаина Раневскаја: „Мажи, сфатете еднаш засекогаш дека карактерот и изгледот на вашата сопруга е одраз на вашиот однос кон неа…“