Ивана отишла на лекар во Чикаго, а доживеала неверојатен грабеж и завршила на мрачната страна на интернетот

Ивана Јаковљевиќ (34) која живее во Чикаго, била измамена во овој американски град, а како што тврди и бил украден идентитетот и нејзините податоци завршиле на дарк веб.Својата исповед ја сподели јавно, детално, од самиот почеток и причините за заминувањето во Америка.

„Во Панчево живеев до 28 години, кога се преселив во Њујорк. Завршив на Факултетот за применети уметности во Белград и оттогаш сум самостоен уметник, независен од сите државни институции, така што немам големо искуство со бирократијата“, започнува таа.

„Живеев во Чикаго кратко време, нешто повеќе од една година, а во изминатите неколку месеци доживеав измама и кражба на идентитет како никогаш досега во животот. А пред Чикаго живеев во Калифорнија и Њујорк, каде се чувствував многу безбедно и заштитено.

Кога дојдов во Чикаго, дојдов поради понудата да направам слики на платно, а потоа и мурал на ѕидот за клуб што треба да се отвори есента оваа година. Направив слики на платно, а сопственикот се предомисли и сакаше само мурали. Не се согласив да сликам мурали додека не ми платат за сликите што веќе ги завршив, рече таа.

Поради таа ситуација останав без пари и не можев да се вратам во Калифорнија, па решив да се вработам во училиште во Чикаго.Прво се вработив како професор по уметност во Св. Академија Сава, каде што би работела еден ден во неделата. Останатите денови се пријавував во Јавното училиште во Чикаго (државно училиште).

Процесот на регрутирање во јавното училиште е малку збунувачки, но не и несовладлив. Бараат многу пополнети формулари од моите поранешни работодавци, нивните компјутери не работат добро, па моите пополнети формулари ми пристигнуваат со избришани информации. Чекорот што требаше да се направи беше да се дадат отпечатоци, што помина сосема добро“, вели Ивана за Курир.

„Но, кога станува збор за тестирање на дрога и туберкулоза, училиштето има договор со една лабораторија и само ги упатува своите вработени кај нив. Таа лабораторија е дел од корпорација, а познато е дека вработените во корпорациите не поминуваат многу проверки пред вработување. Така, јас лично наидов на работна медицинска сестра со сомнителна историја“, вели Ивана.

Како што понатаму наведува, кога дошла да земе примерок од урина, медицинската сестра која ја примила и рекла да ја остави чантата покрај нејзините нозе, на подот.

„Ми беше чудно што не ја заклучија во кабинет, но си помислив: „Каква лабораторија, добро е што воопшто имам каде да ја ставам чантата.“ Ја ставив торбата на подот и отидов во тоалетот да земам примерок од урина“, се сеќава Ивана.

„Кога се вратив ја најдов медицинската сестра со рацете длабоко во мојата торба. Таа ми го затвори паричникот, очигледно мислејќи дека сè уште сум во тоалетот. Бев збунета, но отворено прашав зошто го прави тоа. Таа побледе, устата и беше сува и се тресеше од страв.

Ја прашав пет пати зошто ми допира работи во чантата. Таа се извини и рече дека само го закопчува. На крајот призна дека рацете и биле во чантата, но дека ништо не земала“, се сеќава Ивана.

Надзорникот му се јавил на управителот, кој цело време ги бранел фирмата и работниците, велејќи дека вакво нешто досега не се случило. Но, таа вети дека ќе напише извештај во компанијата, што за жал не можам да го видам – ​​изјавила Ивана за Курир.

Сепак, набрзо следеа уште непријатни. „Потоа добив изненадување во неделата, кога се вратив од црква. Некој се обиде да купи женски додатоци за 545 долари, користејќи ја мојата картичка додека бев во црква на литургија.

Се јавив во банката, а агентот во моментот на откажување на картичката ме извести дека некој штотуку се обидел да плати сметка за струја од 200 долари со истата картичка.Агентот ги откажа тие трансакции и ми ја замрзна картичката“, вели Ивана. Побарала помош од полицијата но и двата пати не и излегле нешто многу во пресрет.

„Единствено што ми останува е да организирам адвокат. Најдов многу адвокатски канцеларии, но за жал сите се занимаваат со одбрана на криминалци, а не на повредени цивили. И јас бев збунета овде, па адвокат со полско потекло ми објасни зошто е тоа така. Според неа, адвокатите немаат корист од граѓанската одбрана“, вели Србинката.

Инаку, темната мрежа (дарк веб) е термин кој се користи за одредена колекција на веб-локации кои се наоѓаат на шифрирана мрежа и не можат да се најдат со користење на традиционални интернет прелистувачи. „На „dark web“ се продаваат работи кои се незаконски.