Кристина работи како бравар и заварувач во Германија: Јас сум самохрана мајка и морам да заработувам како маж

Кристина реши да ја напушти државата и да замине во Германија да работи, ни помалку ни повеќе, како заварувач. Како што вели, и таа и нејзината сестра се занимаваат со машка работа, а и самата се соочила со многу предизвици како жена во машката професија.

– Немам одговор како испадна, но се случи. Имаше многу отворени усти и прашалници над глава. Сите дојдоа да проверат дали знам или не.

Кога се убедија, попуштија, беа скептични. Оваа работа е само за мажи. На целиот Балкан има околу 20 жени заварувачи. Четворица сме во Германија, се договоривме и да направиме скара – вели Кристина.

Кога станала самохрана мајка сфатила дека мора да заработува „како маж“.

-Сите одиме на работа за пари, јас сум самохрана мајка и морам да заработувам како маж, а сфатив дека морам да работам во машки бизнис за да заработам.

Сестра ми е автомеханичар, а јас завршив како ветеринарен техничар. А брат ми е во „женска работа“, таа во фармација, а јас бравар и заварувач, а сестра ми автомеханичар… Родителите нè измешаа – вели Кристина.

Иако нејзините колеги на почетокот беа скептични, сега сакаат да работат со неа, вели таа.

– Сега само гледаат како да работат со мене. На почетокот беше лошо, стари мајстори се, цел живот се таму… Шефот многу ме учи и многу учам од него… Моите деца се горди, и мило ми е што гледаат дека не паѓа се од небо.

Одам и на монтажа, не сум секогаш во друштво… Некои се плашат од мене, има и такви што се поопуштени. Не можам да кажам дека сум имала лоши искуства во работата. Кога барав работа, имаше многу луѓе кои ме одбиваа, но овде ме прифатија од срце – вели Кристина.

Кристина не работи само како бравар и заварувач, туку се занимава и со помали работи, па нејзиниот работен ден трае и до 15 часа.

– Одмарам кога готвам, па го опуштам мозокот. Во Германија дојдов во 2015 година, јазикот го научив само со разговор – вели Кристина, која на оваа работа месечно заработува околу 4.000 евра.