Луѓето наседнуваат на лажни огласи: Резервираат апартмани за одмор во Грција кои не постојат

Среде раните морски резервации кога се бараат најдобри зделки, на интернет се појавија лажни огласи кои нудат непостоечко сместување во Грција. Предупредување до српските туристи стигна од жителите на Халкидики, а беше истакнато и дека лажни огласи се објавуваат дури и на една од најпопуларните веб-страници за резервации за сместување – Букинг.

Сето ова е објавено на Фејсбук во грчката инфо група, а оваа онлајн измама, како што пишуваат, не останала незабележана бидејќи мештаните се познаваат и ќе забележале дека се појавиле нови сместувања.

„Штотуку бевме информирани од жителите на одморалиштето на плажа Дионисиос (Халкидики) и побаравме да ве предупредиме дека моментално се нудат две нови сместувања на веб-страницата на Booking кои нудат непостоечки апартмани на тоа место“, тврдат тие во Фејсбук група „Грчка инфо“.

Во преписката што ја споделија стои дека на наведените адреси нема станови за издавање, на едната локација има напуштена еднокатна куќа, на другата постара брачна двојка, соседите се Грци, плус игличките погрешно покажуваат сосема друга куќа во која исто така нема станови за изнајмување.

„Пријавено е во Букинг, ја чекаме нивната реакција и се надеваме дека ќе ја отстраниме, но дотогаш важно е никој да не се фати. Ова беше откриено вчера и цело село стана бидејќи нема многу и сите се познаваме и соработуваме.

Дефинитивно е измама,наскоро ќе видиме што ќе преземе Букинг.Затоа што сите фотографии демек се украдени од другите две сместувања од Дионисос кои се занимавале со бизнис со Букинг повеќе од 7 години.Мојот сопруг е Грк и синоќа се сети дека не би било лошо да ги информира страниците на Фејсбук“, изјавила жителка на ова одморалиште во своето обраќање до Фејсбук групата Грција инфо.

Таа изјавила дека се уште се во шок, особено поради соседите на кои им биле украдени фотографиите од сместувањето.

Најлошо од сè, и двете сместувања се многу резервирани

На сето ова одговорија оние кои видоа дека сместувачкиот капацитет на едниот оглас е веќе целосно резервиран, а другиот речиси полн.

Двете огласи се сè уште активни на веб-страницата за резервации Букинг, а во нивниот опис стои дека се отворени на 15 и 19 март 2023 година, соодветно.