Мајсторите ги покачија цените по невремето – Многу наплаќаат за замена на покривот, а граѓаните револтирани: Ѓубриња, нека им се врати 15 пати

Страшното невреме што во неколку наврати ја зафати Србија предизвика големи штети на покривите на куќите и зградите низ земјата. Некои мајстори го гледаа ова како дополнителна шанса да заработат пари, па соодветно ги дигнаа цените. Тоа дополнително ги разбесни граѓаните, кои се почесто се огласуваат на социјалните мрежи.

Имено, некои занаетчии бараат и по 15.000 евра за да го заменат покривот на мала куќа. За толку пари можете дури и да купите цела куќа на село или приградска област.

„Некои мајстори вчера и кажаа на мајка ми дека целосната замена на покривот ќе ја чини 15.000 евра. Станува збор за помала семејна куќа со класичен наведен покрив. Нема да се брза, ќе проверам уште неколку места – цената е околу 6.000-7.000 евра максимум. Ѓубриња, 15 илјади евра? Нека им се врати 15 пати“, напиша еден корисник на Твитер.

Еден човек напишал дека занаетчиите секогаш ја зголемуваат цената за 50 проценти ако забележат дека некој има итна потреба.

„Кровот не работи во зима! И тие сакаат да ја искористат моменталната врева. Ама се заебале. Не ни е грижа. За последиците од невремето вчера се грижеше синот на нашиот сосед“, додаде овој твитерџија. Какви крадци, гласи еден од коментарите.

„На мајсторот му плативме 7.000 евра за викендица, куќа со површина од 50 метри квадратни, поправка на покривот (сменети се греди, отстранета табла и поставена гипс картон) и заменети се околу 50% од ќерамидите (останатите беше ок, па само ги преуредиле)“, напишал еден корисник на споменатата социјална мрежа.