Миле Китиќ добива пензиии од три земји, но малку му се: Невозможно е да се живее од пензија

Миле Кириќ се уште е активен на естрадата и покрај тоа што има 71 година, а е и меѓу најпопуларните пејачи во регионот и дијаспората. Со иста енергија одржува концерти, е во завидна состојба, а сега откри и дали планира да се пензионира.

„Не знам уште колку ќе пеам, до кога ќе бидам здрав, колку луѓе ќе ме бараат… По американската турнеја ќе паузирам. Нема да работам во клубови, ќе правам концертни вариетети. Ќе се пензионирам кога веќе нема да можам“, рече Миле Китиќ и истакна:

„Веќе сум во пензија, седум години. Имам голема пензија. Босанска 62 евра, откако живеев во Сараево, плаќав пензија и социјално осигурување.

Имам 70 евра овде, може да се собере за ручек. Се шегувам, платив минимум само за да имам здравствено осигурување. Имам малку и германска пензија, но ако не сум се организирал да го поминам остатокот од мојот живот мирно, тогаш нека ме убијат“ – вели Миле и додава:

„Пеам пеесет години, искинав пеејќи, ако не успеав да зачувам нешто тогаш, ништо не сум направил. Не сум заработил ниту еден милион, но имам доволно за да живеам безгрижно до крајот на мојот живот. Дури и на Елена не ѝ треба автомобил, ниту стан, има се“.

Невозможно е да се живее од пензија. Од мојата пензија може двајцата да ручаме, тоа е тоа… Платив 40 години, но тоа го правев само од здравствени причини“, вели Китиќ.