Мирослав ја украде заштедата на татко му, купи трактор и го заработи првиот милион: Кога виде ме прегрна

Достигнувањето на првиот милион е најтешката цел за постигнување на патот на секој што ќе реши да започне приватен бизнис. Многумина всушност никогаш не ја постигнуваат таа цел.

Сепак, доказ дека може и поинаку е Мирослав Станисављевиќ. Како што вели, својот прв милион го заработил со тоа што тајно ги земал сите заштеди на татко му, а останатото е историја.

-Кога некој ќе ме праша како го заработив мојот прв милион, секогаш велам дека сум го украл, но и ферски му го вратив на татко ми, ја започнува приказната Мирослав за Рина.

На времето, продолжува со насмевка, имал околу дваесет години и имал голема желба да заработи и да започне бизнис. Татко му купил трактор Фергусон кој на Мирослав не му се допаднал, а бидејќи во тоа време се појавиле нови белоруски трактори на продажба, тој посакал да има таква земјоделска машина. Ги зел парите што татко му ги чувал во кутии и го купил.

– Само мајка ми знаеше за тој мој чин, а татко ми гледајќи го тракторот во дворот дури тогаш сфати дека сум земал пари од кутијата. Почнав да работам со него, орајќи дење и ноќе за да заработам пари за да му вратам на татко ми и да заработам пари за себе.

По само два месеци ги заработив парите и ги вратив на денот на нашата прослава. Кога виде уште колку пари ми остануваат и дека тракторот е исплатен, татко ми ме прегрна пред гостите, ме бакна и ми рече: „од денес ти ја водиш куќата“, се присетува овој жител на Сремац.

Оттогаш, работните места постојано доаѓаа и набрзо тој стана познат како исклучителен изведувач. Илјадници ископани километри останаа зад него за време на неговата децениска служба. Работел многу, понекогаш и во невозможни услови, а за што повеќе да напредува во работата, измислил дури и моторен тестер за земја.

– Тестерот за копање земја беше концепт во тоа време и се покажа како многу корисна машина. На почетокот копав и по четири километри дневно, што ми носеше одлична заработка.

За време на копањето на аеродромот Тесла имало 1000 војници кои успеале да ископаат еден километар во еден ден. Следниот ден ископав два и пол километри со машината за кратко време, вели Мирослав.

Покрај тоа Мирослав дизајнирал и машина за хоризонтално дупчење на земја под патишта и железници. Оваа машина дупчеше до 100 метри хоризонтално, а во својата денешна колекција има дури 20 видови на вакви машини.