Младиот доктор Марко откри под кои два услови би работел во селска амбуланта: Или можеби треба да размислувам и за Германија

Вработен сум на привремена основа за време на панде мијата во 2020 година и две години работев во црвените зони, а мојот статус до денес не е променет, иако ми беше ветено постојано работно место.

Роден сум во Белград каде што завршив Медицински факултет и сега треба да се согласам да одам на село за да добијам постојана работа, што е бесмислено.

Би прифатил само со плата не помала од 1.000 евра и обезбеден стан, изјави за Нова.рс, Марко С.(32), специјалист по ОРЛ.

Тој реагираше на изјавата на министерот за здравство, проф. д-р Даниче Грујичиќ, која нагласи дека реформата во здравството мора да вклучи враќање на обучен персонал во внатрешноста на Србија, како и дека сите вработени во периодот на Ко вид ќе бидат распределени по провинции.

„Не ми е јасно зошто не ги вработуваат тие луѓе во внатрешноста, а ние што сме од Белград и што веќе работиме во привремени институции не добиваме трајно вработување.

Волонтирам со години и панд емијата, за жал, беше позитивна за мене и за многу колеги, бидејќи добивме барем некои договори.

Секако, на сите им беше ветено постојана работа, но само неколку ја добија, а ние останатите, сепак, секој пат стравуваме дали ќе ни ги продолжат договорите кога ќе ни истечат.

Сега треба да ги спакувам куферите за град или село или можеби треба да размислувам и за Германија, па заедно со куферот да подготвам и пасош“, вели Марко, кој побара да остане анонимен бидејќи моментално работи привремено во белградска клиника.

Да потсетиме, Министерството за здравство на 26.03.2020 година донесе наредба со која здравствените установи се бараа итно да вработат лекари, медицински сестри и техничари кои се вклучени во су збивањето и спречувањето на ширењето на коро навирусот.

Но, во поголемиот дел од институциите директорите ја игнорираа оваа наредба, а здравствените работници останаа или без работа или со договор на определено време.