Скопје во 2028 година ќе биде во центарот на европската јавност – денес доби големо признание нашиот главен град

Главниот град на Македонија, Скопје, е прогласен за европска престолнина на културата во 2028 година. Оваа вест беше објавена во Домот на европската историја во Брисел.

Скопје и црногорската престолнина на туризмот, Будва, влегоа во потесниот избор на конкурсот за титулата Европска престолнина на културата за 2028 година од земјите на ЕФТА/ЕЕА, кандидати или потенцијални кандидати за ЕУ.

Титулата европска престолнина на културата Скопје ќе ја сподели со градот Ческе Будејовице и уште едно место во Франција, чија номинација се очекува во декември.

Идејата започната во 1985 година по идеја на тогашната грчка министерка за култура Мелина Меркури, европските престолнини на културата прераснаа во еден од најамбициозните културни проекти во Европа и една од најпознатите – и најценетите – активности. на ЕУ.

Нивните цели се да ја промовираат различноста на културите во Европа, да ги истакнат заедничките карактеристики што ги споделуваат меѓу себе и да го поттикнат придонесот на културата во долгорочниот развој на градовите.