На сите им паѓа вилицата кога убавата Адријана ќе помине со камионот: Јас сум буквално бомба на тркала

Андријана Кузмановиќ доаѓа од Уб, има 28 години, работела како забен техничар, а потоа влегла во камион.На почетокот на нејзината возачка кариера, таа не наиде на разбирање, поддршка и помош.

– Повеќе гледаа да ми отежнат и да ме убедат дека тоа не е нешто што треба да го прави жената, дека местото на жената е дома зад мијалникот, шпоретот, подигањето деца – ја започнува својата бурна приказна Андријана.

Како што рекла, на тоа најмногу и негодувал дедо ѝ, тој постојано и велел „што е поентата? Леб со седум кори. Не е нешто што ќе ти донесе слава и успех“.

Очигледно, дедото погрешил и една од подобрите одлуки во животот била да ја продаде целата опрема потребна за протетика и да ја замени стоматолошката ординација со кабина за камион.

– Реков дека тие пари ќе ги однесам во автошкола и ќе ги депонирам за камионот, а дедо ми рече „добро, сега ќе ми ги дадеш тие пари“ и ми ги зеде првите пари, бидејќи тој едноставно не сакаше да го депонирам за камионот.

Љубовта кон камионите не е нешто што тукушто се случило, тоа е семејна традиција, дедо ми возел камион, татко ми, а јас сум трета генерација што возела камион. И сега брат ми помина, па тоа ни е семејна приказна – вели Кузмановиќ додека го вози камионот.

– За себе можам слободно да кажам дека во оваа работа сум подобра од многу мажи, дури и повеќе од половина од нив сигурно. Ова за некои ќе звучи арогантно или преднарцисоидно, но ако некој мисли дека е способен за нешто, треба да го работи тоа – вели таа.

На луѓето им испаѓаа цигарите од уста кога убавата Андријана се појави некаде или кога дојде да се истовари, па со неверување ја прашуваат „извинете каде е возачот“.

– Ме прашуваат „која болка те натера да го направиш ова“, но јас едноставно го сакам ова, бидејќи да немаше љубов, немаше да опстанам долго во ова. Оваа работа е многу стресна, со себе носи многу предрасуди, но јас не обрнувам внимание на тоа – вели таа.

– Моментално возам камион „ивеко“, мојот е најубав камион, му должам на неговиот шарм. Превезувам опасни материи, конкретно се занимавам со транспорт на CNG или природен гас. Ова е доста ризично, бидејќи овој гас е под притисок. Јас сум буквално бомба на тркала – вели Андријана Кузмановиќ.

Почнала да вози на 23 години и ова и е петта година зад воланот. Кариерата ја започнала во кипер, возење камен, а потоа возела камиони за транспорт на дрва, каде што работела и на товарење и истовар.