Незаборавна брука на свадба: Сватовите дошле во ресторанот, но шокирани и бесни се вратиле дома

Велат дека свадбата е еден од најсреќните денови во животот на една личност, па затоа не е чудно што младенците сакаат сè да биде совршено. Но, често се случува гостите да не се задоволни од храната, изборот на музика, а од друга страна да има младенци кои не се задоволни од подароците.

Србија е земја со бројни обичаи, од кои повеќето се поврзани со свадби. Многу обичаи се разликуваат од град до град, а за некои често се дебатира на социјалните мрежи. Така, една српска венчавка предизвика голема дебата кога една жена раскажала што ја чекало на влезот во ресторанот.

Токму поради еден „необичен обичај“ се’ уште се зборува за свадба што се одржала на југот на Србија пред неколку години. Гостите на свадбата заминале бесни уште пред да влезат во ресторанот.

– Поканата од семејството на невестата ја добивме две недели пред свадбата. Не ни знаевме дали ќе ни се јават бидејќи многу доцнеа со тоа. Каде и да одев на забава неколку дена пред свадбата, ќе требаше да го потврдиме доаѓањето на младенците и да нагласиме колку луѓе доаѓаат.

Немаше ништо од тоа овде, што ми беше навистина чудно, но не обрнував многу внимание на тоа. Важно ми беше да го видам времето на поканата и во колку часот е црковната венчавка – ја започна својата приказна жената, која сакаше да остане анонимна.

Како што објаснила, таква непријатност никогаш во животот не доживеала. Според неа, на денот на венчавката, таа и нејзината ќерка наутро отишле во црква, а попладне во 15 часот свадбената веселба се собрала пред ресторанот.

– Свадбата беше голема, имаше над 400 гости. Околу 15:00 часот пред влезот во ресторанот веќе имаше ред. Шефот на салата стоеше таму на вратата, ги запираше сите гости и бараше нешто од нив. Мене ми беше чудно бидејќи луѓето пред мене ја држеа поканата што ја добивме од младенците.

Кога се приближував до влезот, слушнав како луѓето коментираат: „Какви глупости!“. Не знаев за што се работи, но видов дека некои не влегоа во салата, туку се свртеа и се вратија на излезот.

-Пред мене и ќерка ми влегува семејство и му дава покана на шефот на салата, а тој ги бара по име и презиме на список. Во шок сум… се прашувам каква ќе биде поканата, каков список. Се разбира, јас не донесов покана и првпат слушнав дека гостите носат покана и му ја покажуваат на шефот на салата како личен документ. Ј

ас и ќерка ми дојдовме на ред и рековме дека немаме покана и дека не знаеме дека треба да ја донесеме, на што шефот на салата одговори: „Ако навистина сте ја примиле и прочитале поканата, ќе видеше дека пишува дека треба да донесеш“.

– Се замрзнав, се изнервирав, се налутив. Во тој момент мајката на невестата излегуваше од салата и не виде како стоиме во редот. Бев на прагот да се вратам дома и да заминам поради грубоста. Таа го виде сето тоа и му рече на шефот на салата да не пушти како соседи и дека ни потврдува дека сме од страната на невестата.

Така влеговме, но таа сцена ми ја огорчи прославата. Веројатно е правило во ресторанот, но е глупаво. Гостите отидоа дома да ги земат поканите и се вратија. Пред свадбата настана општа гужва и хаос, а подоцна дознав дека тоа е пракса во ресторанот во кој за првпат бев.