Не стигнуваат да направат за сите – малата Нина продава крофни за да го плати лекувањето на татко си

Кога излегла на улица да продава крофни за да му помогне на својот болен татко да собере пари за лекување, малата Нина Нинковиќ не можела ни да замисли дека во редот пред нејзиниот штанд ќе стојат десетици сограѓани подготвени да и помогнат.

Нина ги воодушеви жителите на Нови Сад, но и цела Србија, кога реши да ги земе работите во свои раце. Мајка и баба и правеле крофни, а таа ги продавала за симболични 100 динари. Гестот брзо го препознале сите жители на Нови Сад, толку многу што сега им е потребна помош во подготовката на крофните кои се продаваат побрзо отколку што може да ги направи нејзината мајка, но сега и соседите кои се понудиле да помогнат.

– Прво сакав да продавам крофни за џепарлак. Но, се сетив дека можам да му помогнам на татко ми и да соберам пари за неговите лекови што е можно поскоро. Така почнав да продавам поради него – рече девојката која кога се слушна за сите, продаде 500 крофни во едно попладне кога беше на нејзиниот штанд.Новосаѓани брзо се организирале и решиле да и помогнат.

– Синоќа покренавме иницијатива на социјалните мрежи да контактираме со сите кои би можеле да се вклучат во правењето крофни, се со цел да се продаде што повеќе и затоа побрзо да се соберат пари за лекување на таткото на Нина. Можеме да кажеме дека одзивот е задоволителен, а она што се надеваме е дека ќе се приклучат што повеќе волонтери – вели за „Блиц“ Стеван Бабиќ од новосадскиот тим „Крени – Пермени“.

Инаку, таткото на Нина Зоран го загубил видот поради одлепување на мрежницата во 2016 година. Во март 2022 година повторно се случи аблација и беше дијагностицирана симпатична офталмија и панувеитис, а со тоа беше загрозен животот на Зоран.

Тој оди на клиниката во Звездара каде прима системска терапија, хемотерапија и имуносупресивни капки. По една година од појавата на фибрин, поради што видот му е заматен, се јавува изразена фотофобија. Се следи состојбата на целиот организам поради високи дози на хемотерапија.

Сега на Зоран му е потребна помош за да може да оди на лекување во Москва. Потребни се средства за понатамошна дијагностика, прегледи, анализи, набавка на лекови, лекување во земјата и странство, како и за патни трошоци и сместување.