Позната е марката на автомобили со најмногу дефекти во Европа – не е Алфа Ромео

Секоја година Организацијата на потрошувачи и корисници (OCU) објавува извештај во кој ги открива марките со најмногу и најмалку доверливи автомобили на пазарот. Врз основа на овие податоци, можеме да дознаеме која марка на автомобили е најнесигурна и со најмногу дефекти во Европа досега.

Според Auto Club, извештајот се заснова на истражување на 52.430 возачи во пет европски земји, што покажува дека азиските брендови продолжуваат да ја предводат скалата за доверливост од година во година.

Студијата на OCU открива дека Lexus (95 поени), Subaru (93 поени) и Toyota (91 поени) ги заземаат првите три места на листата на најсигурни брендови, а потоа следат Mitsubishi (4-то), Kia (5-то), Suzuki (6-то). ), Хјундаи (7-мо), Хонда (8-мо) и Мазда (9-то).

Ова, секако, ги става на второ место европските производители, чија најсигурна марка, според овој извештај, е Seat, која ја зазема 10-тата позиција. Дачија е изедначена по бодови, а потоа следат Škoda, DS, Volkswagen, Smart, Peugeot, Mercedes, BMW и Mini, кои ги заокружуваат првите 20.

На другиот крај на листата, на последните шест позиции со скоро еднаков или помал од 68 поени, се Lancia, Chevrolet, Jaguar, Land Rover и Alfa Romeo. Конечно, најмалку сигурен автомобилски бренд со најмногу дефекти во Европа, според извештајот објавен од OCU, е Tesla, со само 60 поени од вкупно 100.

Според извештајот на OCU, најчестите грешки што ги имаат автомобилите во 2022 година се електричните дефекти (17%), системот за сопирање (13%), електрониката (8%), управувањето и амортизацијата (7%), моторот (8%) и клима уред (6%).

Конечно, според OCU, бензинските хибриди се автомобилите кои најмалку се расипуваат. Во оваа категорија се вклучени до 10 модели кои надминуваат 95 точки на сигурност. Меѓу сите, се издвојуваат Lexus IS 2013, Toyota Corolla 2018 и Toyota RAV4 2013-2018.