Почина легендарната македонска актерка – беш дел до Сенки, Мајк, Трето Полувреме….

Македонија денес остана посиромашна за уште една голема жена кој зрачеше со својата харизман.

Имено денес се збогуваме од Ратка Радмановиќ (1940-2023) Чуден беше нејзиниот пат, водечките рољи на театарот ги доби токму по пензионирањето, во филмот се прослави на возрасни години, токму пред крајот.

Нема кој не ја знае големата актерка од Сенки и Мајки на Манчевски, од Трето Полувреме на Дарко Митревски…Таа беше ангажирана речи си во сите понови македонски филмови со в печатливи улоги.

Имаше улоги во филмовите на „Врба“, „Пред дождот“, „Прашина“ и „Кајмак“, како и во „Преку езерото“ на Антонио Митриќески, „Панкот не е мртов“ на Владимир Блажевски, „Џипски меџик“ и „До балчак“ на Столе Попов, „Големата вода“ на Иво Трајков, „Година на мајмунот“ на Блажевски, „Трето полувреме“ на Дарко Митревски, „Кога денот немаше име“ на Теона Митевска.

Родена Кочанчанка иако целиот работен век го посветила на Битолскиот театар.