Сашо Тасевски: Многу од вас еден ден ќе завршат на онкологија

Скопскиот маратон парада на позери и помодари, довчерашни легачи и антиспортисти кои десет метра не потрчале у животот до 30 година.

И одеднаш виделе негде жабата кренала нога да ја потковаат ко коњот, па ај и ние ќе трчаме маратон. Ќе глумиме Кенијци. А бе Кипкетер лавови го бркале ко мал по пустиња, им избегал, затоа ко пораснал станал долгопругаш шампион.

Па нагло им попушта срце, им се откачуваат тромбови, им откажуваат лигаменти на колената, тетивите.
Што ти е бе со ногата што кривиш?

А бе го трчав маратонот па нешто ми крцна у колено после седум километри и 233 метри…. Саатот така му покажал…Крцнатт си ти у глаата брат.

Тоа тело кое глумело џет сет 30 години, пливало во виски и мартини, нема иста толеранција на напор, со она кое е навикнато на тешки тренинзи од 10 годишна возраст. Ај стани подобар виолинист од оној што почнал да учи виолина на 4 години, а ти имаш 20 или 30.

Во здраво тело здрав дух, така?Не видов ни еден од вас и од шугавине компании на кои скопскиот маратон им е рекламна табла на протестот за скандалот на онкологија.

Таму беше борбата за здраво тело и здрав дух, сељачишта скопски и останати.Тоа не ви е доволно ИН помодари едни!Не е доволно атрактивно за селфи.

Не е место каде може да ја покажете новата опрема за маратон, патики од 600 евра, саати од 500 евра за мерење притисок, пулс, температура на јајцата по истрчани 10 километри, комбинизони, фризури, филери, шминка и нокти.

Сељачаана неписмена.С немате од СПОРТ во себе.Духот и менталитетот паланечки, а здравјето е релативно. Ако трчате маратон може и побрзо ќе го изгубите зашто сте неспремни за тоа. А маратонот не е заебанција. Оној курирот што трчал од Маратонското поле до Атина, умрел од напорите. А бил војник.

За жал многу од вас еден ден ќе завршат на онкологија или во нашето крш здравство.Тогаш ќе излезе поважно што немате ни едно селфи од протестот против ужасите на онкологијаАма ве сте маратонци, така?А бе чибу!