Сања и Милош очекувало едно дете, а ги изненадиле две мали срценца – поради големото семејство морале да заминат на село

Даница (9), Лазар (7), Илија (3) и тримесечните близнаци Тара и Игњат се најголемото богатство на Сања и Милош Јовановиќ, припадници на одредот на нишката жандармерија, кои за доброто на своите деца, го замениле животот во Ниш за живот пред година и пол во селото Вртишта.

Јовановиќ велат дека љубовта се родила на работа, а ја крунисале со брак и големо семејство кое двајцата го посакувале. Според Сања Јовановиќ (34), нејзина голема желба била да има барем три деца, иако пораснала во семејство со две и повеќето луѓе во нивната околина имаат по две деца.

– Планиравме четврто дете, посакувајќи девојче за Даница да ја добие сестрата што толку ја сака, односно да имаме две момчиња и две девојчиња, но се случи да имаме близнаци. За нас беше вистински шок кога докторот за време на ултразвучниот преглед рече дека ќе имаме две бебиња. Ја прашав дали е сигурна, но таа рече дека е сто проценти сигурна и дека јасно гледа и слуша чукање на две срца – вели Сања.

– Беше тешко бидејќи ми требаше време да се опоравам од породувањето, а обврските околу бебињата и поголемите деца се големи. Сега веќе е поинаку, се организиравме и се навикнавме дека сме многу во куќата. Имам голема поддршка од сопругот, но и од мајка ми и баба ми. Без нивна помош сигурно не би можеле да ги завршиме сите обврски околу децата – изјави Сања.

Таа рече дека пред година и пол се преселиле од стан на булеварот Немањица во Ниш во куќа во Вртиште, за децата да имаат поголема слобода и да бидат поблиску до нејзините родители.

– Овде ни е многу поубаво и полесно. Постарите деца поминуваат многу време во дворот, играјќи, скокајќи на трамболина. Моите родители живеат во оваа област и ни е полесно да дојдат и да помогнат со децата. Многу е убаво да имаш пет деца, но и полно со обврски. На сите секако им советувам да не се задржуваат на едно дете, освен ако не можат да имаат повеќе деца од здравствени причини. Со повеќе деца куќата е полна со смеа, радост, среќа, љубов… – истакна Сања.