Снежана се изненадила од овогодинешниот род од преку 200 тони тропско овошје: Не можеме да го искористиме целото, па го подаруваме

Иако е карактеристично за потоплите предели, кивито изгледа добро расте и во Шумадија. Тоа најдобро го покажува примерот од нејзиниот двор, Снежана Аџиќ, која живее во поширокиот центар на Чачак и има дрвја од ова овошно дрво со кои може да се гордее. Секоја година гранките се полни со вкусни и здрави плодови.

– Во моето семејство сите се љубители на зеленчукот и овошјето. Пред повеќе од шест години решивме да пробаме киви. Купивме една машка и три женски лози и ги засадивме.Само годинава ќе се соберат над 200 килограми, вели Снежана за Рина.

Таа додава дека кивито не е тешко овошје за одржување, не бара многу хемиски агенси. Потребно е многу сонце, но и влага во текот на летните месеци.

Расте како лоза и, како што вели Снежана, создава одлична сенка во дворот. Ниту соседите не останале имуни на убавината, но и на корисноста на ова растение, па често доаѓаат по пелцер.

– Големиот принос годинава навистина не изненади. Не можеме да јадеме и да користиме сè, па затоа го даваме ова овошје. Бидејќи сме лоцирани во една од попрометните градски улици, многу студенти поминуваат покрај нашата куќа и сакаат да го пробаат. Дополнително, на градинките им даваме и големи количини од нашето домашно киви, истакнува Снежана.

Сепак, кивито не е единственото тропско растение или овошно дрво што оваа Чачанка го има во својот двор. Снежана пред три години засади и банана.