Сопственик ги однесе своите вработени на одмор во Египет, па порача: Ние сме како семејство, подобро да имаш 5 квалитетни, отколку 50 неквалитетни

Анел Куниќ, познат како Куна од Бугојно, е сопственик на фирма од Босна и Херцеговина, а веројатно е единствениот газда кој ги одвел своите вработени на колективен годишен одмор на сметка на компанијата!

Неговиот чин се поврзува со некогашниот однос кон работниците во стара Југославија, но факт е дека вакво нешто денес дефинитивно ретко се гледа и затоа Анел стана тема број еден во регионот!

– Почна во 1998 година, кога добив половен компјутер од мајка ми, таа немаше пари ни да ми купи компјутер, но тој половичен мораше да го плати на рати, ја започна својата приказна Анел. .

Анел за босанскиот портал „Бугојно данас“ објаснил дека неговата компанија се занимава со безбедносни системи, компјутерска опрема, но и клима уред, па автомобилите на неговата компанија често се гледаат низ градот поради големиот обем на работа.Оваа компанија веќе има четири години, а Анел меѓу сопствениците се издвојува како еден од помладите, со оглед на тоа што моментално има 35 години.

Тој наведува дека моментално има пет вработени, од кои е шести, но дека знае да ангажира и други фирми ако треба за да покрие се што е потребно поради обемот на работа.

– Ние имаме поинаква концепција за работата, никогаш не велам дека тоа се мои работници, туку дека се мои момчиња. Толку се почитуваме, делуваме како едно семејство, нема сопственик-директор-работник, јас сум секогаш прв на терен со мојот народ. Никогаш не би ги испратила работниците каде што не би отишла, прво одам па потоа тие ме следат – изјави Анел.

– Поради големиот раст во изминатите две години имав потреба да ги наградам моите момчиња. Со сопругата често патуваме и потоа ги оставам сами да работат, не морам да им се јавувам и да ги поправам. Тоа е ретко денес, јас бев пред четири години со сопругата во Египет, па решив да ги земам сега затоа што беше многу убаво таму, рече тој.

– Им ја соопштив одлуката да ги однесам некаде, само не знаевме која дестинација. Сакавме и Дубаи, но јас сакав убаво море и ни требаше нешто со добра храна, одмор и многу активности – тврди тој.

Неговата иницијатива дефинитивно го заинтригира целиот регион, а некои земји и медиумите во нив вклучија дури и експерти во дискусијата и започнаа анкети за „како да се задржи вработен“.