Стефан никогаш не спиел во куќа, тој живее со своите крави во природа, никој не сака да го прими

Планината Копаоник изобилува со природни убавини и пејсажи, а приказната на оваа планина ја надополнува и Стефан Јаниќ кој живее со своите 70 крави.

Никогаш не спиел во куќа, а добитокот не знае што е штала, но, како што вели, можеби не е направен за народот, па кога временските услови даваат ведро време, спие под дрвјата заедно со кравите и биковите.

Само кога врне дожд или првиот мраз, тие одат по низините, наоѓајќи разни импровизирани засолништа за да преноќат а јас заедно со нив.

Стефан Јаниќ, овчар на планината Копаоник, не ни знае од каде е, а кравите ги брани од разни диви животни како волци и ги пла ши со громогласните звуци што може да ги испушти.

Стефан цел живот се занимава со сточарство, а тоа му е најголема љубов. Секоја негова птица има свое име, а тој тврди дека одговараат, односно дека ги знае и нивните имиња.

-Кога е време за породување, тоа го прават во шумата, баш вчера едното теле го изгубив, а другото, за жал, ми го изедоа кучињата. Едното го изедоа волци, па за 5 дена изгубив три млади телиња додава тој.

– Каде се тие, таму сум и јас. Како да ги оставам сами? Да ги оставам, до утре половина ќе ги нема и ќе отидат во неповрат.

– Спијам под бука, бор, под некои грмушки, а кога е ладно се натрупувам во засолниште и легнувам. Јаниќ рече и дека никој не сака да го прими во куќата.

– Никој не сака да ме прими за да преноќам, како да имам шуга. Во 16 села, ако ги замолам да ме остават да спијам, нема шанси некој да прифати. Мислат дека сум валкан, неизмиен, некултурен… Претпоставувам дека не сум за народот и куќа- вели сточарот.

Да има своја куќа и штала, вели дека би имал повеќе можности, како и да се ожени: Би можел да произведувам здраво месо, здраво млеко.

– Само сакам да ми помогне државата за да можам да работам, и ќе ја вратам таа помош. Ми треба само штала, немам кеш, но би платил со млеко и месо – рекол сточарот.

Соседите често се жалат затоа што добитокот им го уништува родот или им го јаде плодот, па Стеван не еднаш се нашол на су д. Мораше да надополнува на разни начини, па давам бикови и крави.

Рече дека нема да замине од овде, дека го сака ова место и тоа е негово богатство: Никогаш не би го променил овој живот.

Дури и да ми понудат жена, девојка, да ми понудат Дубаи и подводен хотел, нема да прифатам. Би ѝ рекол да дојде овде да му создаде капитал на детето, па нека оди во Дубаи.

Вака сум роден, го сакам ова и тоа е се што имам, моето најголемо богатство е да ја видам фармата, природата и убавината.