Татко ги чисти улиците за да ги прерхани петте деца: Не бирам работа, само да си ги израснам

Почнал да се занимава со бокс кога имал само 18 години и многу брзо дури и германската боречка арена го скандирала неговото име.

Но, животот имал други планови за овој белграѓанин, кој важи за срдечен, храбар и добар техничар кој размислува додека боксува.

Деновиве ретко е во рингот бидејќи заработува за живот со чистење на белградските улици. Кога ќе ја заврши смената, се враќа таму каде што џебовите му се празни, но срцето му е полно.

Башким Јакупи живее со пет деца, мајка и болна сестра. Се развел од сопругата, се грижел за децата кои се на возраст од девет до 17 години.

Во екот на кариерата, кога сите го посакуваа, Башким стана татко и како татко на пет деца не можеше да му се посвети на боксот како порано.

Мораше да го издржува семејството и беше исклучително тешко со само една плата. Поради љубовта кон децата се откажа од боксот.

Мислеше дека боксот ќе го „започне“, но за жал денес боксува во Србија и во странство за 100-200 евра, за да преживее и да им обезбеди подобар живот на своите деца.

– Денеска боксувам за 100, 200 евра за да преживеам, да имам што да им донесам дома на децата. Правам се за да ги израснам децата, тие разбираат, се караме. Не бирам работа, само за да заработам за да ги водам моите деца на вистинскиот пат – вели Башким.

Поимот светски првак за него беше само сон, не поради недостаток на талент, упорност и сила, туку поради животот што не му одеше.