(ФОТО) Грција ги величи младите Јована и Милош – јунаците на Лефкада кои спасија двајца туристи од давење

Двајца млади станаа херои на вчерашниот ден на Катизма, која заедно со Порто Кацики е најпознатата плажа на Лефкада.

Имено, Јована и Милош според инстаграм страната „nikana.gr“ спасиле две лица од давење.

– Јован од Нови Сад спасил постара госпоѓа од Италија од давење, а подоцна истиот ден и Милош од Крушевац на истата плажа спасил девојка од Шабац – стои во видеото на споменатата страница.

Инаку, давењата се многу почести во овој дел од годината и им се случуваат дури и на добрите пливачи.Деновиве има многу бранови, особено во Лефкада, па бидете внимателни.

Според она што може да се види и од самите известувања кану со фамилија со деца се оддалечило од брегот поради големите бранови и не можело да се врати назад па била побарана помош од крајбрежната управа.

Да потсетиме, српски турист на околу 30 години беше тешко повреден пред два дена на Лефкада, токму поради брановите. Несреќата при пливање се случила на плажата, за што се издадени предупредувања.

Тој им пркоси на брановите кои го совладаа и потоа се повреди.Несреќата резултирала со тешка скршеница на бутот, по што следела долга операција во болница во Лефкада.