(ФОТО) Ристо повика музика и 300 гости, кога народот виде што изгради за себе и сопругата – автоматски почнаа да се крстат

„Само фараоните во Египет и Немањиќ го изградија тоа, а јас не сум ниту фараон, ниту Немањиќ, туку Марковиќ!“, рекол Ристо од Брусница во Република Српска, кој за време на животот решил да изгради гробница за себе и за својата сопруга, која ја отворил свечено пред 300 гости.

Ристо за Јутјуб каналот Жива истина изјави дека својата вечна куќа ја градел три години, дека е осветена и дека за неа дал 240.000 марки (КМ) или 120.000 евра.

Тој објаснува дека е параклис и дека го нарекува негов вечен дом и потсетува дека на осветувањето и прославата по повод завршувањето имал 300 гости, музика и народни веселби кои го чинеле околу 6.000 евра.

Инаку, тој прв побара одобрение за градба во општина Лопаре, кое досега никој не го побарал, па морале да дојдат геодет и госпоѓа од урбанистичкото планирање.

Сето тоа му го дизајнирале архитектот Ненад од Брчко и мајсторот на работата Неѓо и други бројни мајстори, секој експерт во својата област.

Делата се одлични, армирани, изолација, струја, нема влага, а сандаците се печени внатре, и се херметички затворени затоа што така жената и тој мора да останат вечни бидејќи гробот е таков – површина, цела мермер и гранит.

Единствената опасност е можеби силен земјотрес за сто или двесте години. Целата капела ја нацртал со својата лоза Марковиќ, а патниците кои поминуваат со неверување застануваат, па погледнуваат и гледаат наоколу. Никој не може да ги убеди дека тоа не е црква, туку приватен објект со градежна дозвола и ѕидови високи до половина метар.

Вечната куќа на Ристо е целосно опкружена со камен и ковано железо, а се вели дека каменот пристигнал од дури три ридови.