Јанко ја загрева куќата од 230 квадрати во текот на цела зима и тоа со само 100 евра – еве и како

Системот има топлински акумулатор, кој Јанко го прекри со бала мека минерална волна и ја заштити со церада за воопшто да не губи температура.

Тој ги мести термостатите така што, кога ќе согори 8 бали во текот на денот и ќе ја подигне температурата на термостатот на батеријата на одредено ниво, ако почнал да гори денес во 14:00 часот до утре во 14:00 часот, нема потреба да користете дополнителни бали. Акумулаторот ќе ја складира температурата и ќе ја испрати до предметите.

Вака зборува Јанко Туричан од Стара Пазова, кој, судејќи по неговите зборови, има најевтино парно во цела Србија. Затоа што, за цела сезона, за куќа од 230 квадрати, не потроши повеќе од 100 евра.

Тој го нашол својот начин да ги намали трошоците за парно што некои ги плаќаат месечно, колку што тој ги прави цела зима. Притоа, Јанко вели дека овој начин на греење е еколошки и здрав, многу поздрав од греењето со фосилни горива.

Тој во интервју за порталот „Агромедија“ откри и дека за греење користи слама од соја, па за цела грејна сезона троши само 100 евра. Вели и дека не е единствениот, туку дека во неговата Пазова има уште десет соседи кои го прават истото.

– Се загревам со соја слама, а произведувам и соја како нуспроизвод, таа слама што би се користела како хумусна структура во земјата, ја користам за горење. Значи, мојот бојлер работи на бали од соја слама – вели Јанко во видео објавено на Јутјуб.