📷Млад Србин доби бизарна казна од 20.000 евра во Грција: Во цела ситуација ја спомна и Македонија

Грците изрекоа казна од 20.000 евра на младо момче од Србија поради своите папагали.

Изворот на Блиц од Грција наведува дека младиот човек работел на градското шеталиште околу еден месец пред да биде изречена казната од надлежните институции. Тој како членови на неговото семејство ги гледал птиците за кои се грижел од моментот кога излегле од јајцата.

Папагалите, како што велат за „Блиц“, за време на неговиот престој во Пефкохори биле постојано со младиот човек и тој секогаш се однесувал со нив со љубов. Она што го посочува нашиот соговорник е фактот дека никој не знае од кого е дојавата врз основа на која постапила организацијата „Спасување на животни“ и Одредот за спасување и одбрана на животните.

Фотографирајќи се со егзотични птици, наплаќаше пет евра, а децата и возрасните обожаваа да се дружат со арата надвор од фотосесијата. Впечатокот на нашиот соговорник е дека никому не пречеле, а никој немал поплаки за неговото присуство на плажата.

– Тој е добро момче, дојде овде можеби пред еден месец. Птиците секогаш беа тука со него. Не знам кој можел да го пријави и да бидеме реални – за што? Во зоолошките градини имате птици и животни кои се затворени во кафез, затворени. Ареите ги чуваше на слобода, се грижеше за нив, мислам повеќе од мене – вели соговорникот на „Блиц“ од Халкидики, кој е информиран за случајот.

Тој додава дека младиот човек ги имал потребните дозволи за напуштање на Србија, транзит низ Македонија, како и престој на папагалот во Грција. Ова беше негов прв пат да носи птици надвор од Србија. Она што го истакна нашиот соговорник е дека животните имале вода и храна на лице место, како и дека сопственикот ги изнесувал на корзо дури во доцните вечерни часови.