Во најава: Од Македонија ќе се лета директно до две дестинации надвор од Европа за првпат

Македонскиот министер за транспорт и врски, Благој Бочварски, минатата недела оствари разговори со претставници на Обединетите Арапски Емирати, на кои се разговараше за воведување летови меѓу Абу Даби и Скопје.

Коментирајќи го ова прашање, г-дин Бочварски рече: „Разговаравме за важноста на воспоставување нон-стоп летови меѓу Скопје и Абу Даби со цел продлабочување на економската соработка.

Разговорите ќе продолжат и во наредниот период меѓу нашите две пријателски земји. ОАЕ го поддржуваат воспоставувањето летови меѓу Абу Даби и Скопје, кои би го развиле патничкиот сообраќај, туризмот и карго“.

Уште во декември 2020 година, г-дин Бочварски рече дека Визер Абу Даби ќе започне со услуги меѓу двата главни градови, а продажбата на билетите ќе започне во јануари 2021 година, но најавата никогаш не се реализираше.

Македонија и Јордан разговараа за потенцијално воведување летови меѓу двете земји како дел од иницијативата за зајакнување на врските.

Македонскиот министер за надворешни работи Бујар Османи и вицепремиерот и министер за надворешни работи на Јордан Ајман Сафади се договорија да ја испитаат изводливоста на редовните летови меѓу двете земји и да го олеснат издавањето визи.

Тие истакнаа дека непрекинатата воздушна линија ќе ја зајакне економската, туристичката, комерцијалната и културната соработка меѓу двете земји.

Скопскиот аеродром работи на обновување на врските со Заливот, повеќе од две и пол години откако летовите беа затворени поради пандемијата на коро навирус. Флај Дубаи и Катар Ервејс ги одржува линиите од Дубаи и Доха до Скопје до март 2020 година.

Оттогаш, Флај Дубаи го најавуваше своето враќање во македонскиот главен град во два наврати, но никогаш не ги исполни своите планови, додека Катар Ервејс изјави за Ех Ју авиатио дека услугите кон Скопје ќе продолжат кога ќе бидат комерцијално остварливи. Г