Раде е единствениот човек на овие простори кој отворено живее со две жени под ист покрив

Соседите се крстеле, се чуделе кога дознале дека нивниот Раде, која тогаш бил во брак дваесет години, има друга жена во куќата и дека првата нема апсолутно ништо против тоа.

Попот му ја заобиколува неговата куќа, роднините не сакаат ни да слушнат за него, а соседите си ја полнат устата со него, но ни на Радиша, ни на неговите две сопруги тоа не им е грижа, живеат хармонично под ист покрив, а најдобро е што двете од нив одлично се согласуваат и ја споделуваат целата работа.

Кога пред неколку години цела околина дознала за приказната, имало низа коментари и потсмеви, а мажите со неверување му честитаа бидејќи многу од нив не се способни да се справат ниту со еден, а камоли со двајца.

Двете – првата Стојанка и втората Ана – родиле шест деца – три сина и три ќерки. Со првата Стојанка живеел 20 години и со неа има три сина и една ќерка, а втората сопруга Ана пред нешто повеќе од десет години дошла и му подарила две девојчиња.

Иако ваквиот начин на живот наишол на же стока осу да од роднините, пријателите и дел од мештаните, а поповите го заобиколувале, Радиша Јовановиќ од Трудеље вели дека не се грижи многу за тоа.

Според исповедта на Раде, вистински херој на приказната е неговата прва сопруга Стојанка. Откако дознала дека Ана е бремена со сопругот, ја прифатила Ана, која била исфрлена од нејзината куќа.

– Стојанка е толку добра жена и таа е носител на се. Таа беше единствената што ме разбираше, дури и мајка ми долго време не се согласуваше со ова и гледаше површно, како што гледаа повеќето луѓе – вели Радиша попознат како Раде.

Кој тогаш, пред приближно три години, за прв пат излезе во јавноста признавајќи дека под истиот покрив тој истовремено живее со две жени.

„Јас сум најбогатиот човек на светот, дури имам две подобри половини и шест деца, па има ли нешто поубаво?! Имам шест соколи и горд сум на тоа.

,, Знам дека многу луѓе мислат дека не сум нормален, но ние мислиме на нашата работа. Не ни е гајле што некој ќе каже, ние самите си го водиме животот и одлично си поминуваме!

,, Не обрнуваме внимание на селските приказни, знаеме дека со години сме во центарот на вниманието и дека многу луѓе се уште се прашуваат како живееме. Но, тоа е нашата работа. Јас сум опозиција во куќата, а жените се власт“, ​​изјави Раде.

Втората сопруга Ана вели дека не и било сеедно кога првпат дошла бремена кај Јовановиќ: Не ми беше лесно, тој ден се скарав со родителите и дојдов овде со намера да не останам, но вака испадна.

Мислам дека Стојанка е добра жена. Таа готви, додека јас сум со стоката. Правиме се заедно – вели Ана во емисијата ,,Нема да верувате”

„Не ми е таа виновна што останав бремена со него, но таа е добра личност“, вели Ана за Стојанка, првата домаќинка на куќата. Но, и на Стојанка не и било лесно кога сопругот ја донел бремената сопруга.

„Не ми беше пријатно, но најважен е детскиот живот“, изјави Стојанка пред три години јавно на телевизија. Ги поделија домашните работи и најмногу Стојанка готви и подготвува храна, а Ана го храни добитокот.

Радиша изјави дека ниту тој не би ја обвинил Стојанка доколку таа роди туѓо дете под негов покрив: „Можеби сега луѓето нема да веруваат,но детето е важно.

Нашиот народ вели дека битно е чии овци пасат, а не чија е ливада.Да се ​​живи и здрави децата.Би прифатила и туѓо дете да се породи Стојанка овде.