Цените на огревното дрво и на пелетите скокна до плафон и во Германија

Во Германија сопствениците на печки на дрва или пелети есенва се соочуваат со драстично зголемување на цените, објави денеска Федералното биро за статистика во Визбаден.

Имено цените на огревното дрво и на пелетите во август се повисоки за 86 отсто во однос на истиот период лани“, се вели во соопштението на Федералниот завод за статистика.

Поголеми трошоци за транспорт и работна сила Значителниот пораст на цените се објаснува од една страна со зголемената побарувачка, а од друга со зголемените трошоци за транспорт и работна сила.

Конкретно, цената на пелетите порасна за 108 отсто, што е забележително повисока од стапката на поскапување во другите сектори, која во просек изнесува 45 отсто.

Германија субвенционираше печки на пелети Германската влада со години го субвенционира купувањето на печки на пелети како еколошки одржливо огревно дрво.

Од почетокот на настаните во Украина, побарувачката за печки на дрва и пелети во Германија нагло се зголеми.

Министерството за заштита на животната средина предупреди за законски пропишаните количества ситни честички за печки на дрва. Дозволени се само понови печки со вградени филтри, како и модернизирани постари печки.