Лоша вест за сите кои изнајмуваат станови во Германија – скокаат цените на кириите: Познато кои градови се најпогодени

Големата побарувачка за станови и бавната нова градба извршија притисок врз пазарот на недвижности во германските градови, предизвикувајќи скок на цените.

Во првата половина од годината цените на киријата во Берлин, Хамбург, Минхен, Келн, Франкфурт, Дизелдорф, Штутгарт и Лајпциг пораснале во просек за 6,7 отсто, покажува анализата објавена од специјалистот за недвижнини Џонс Ланг ЛаСал (JLL). Во истиот период минатата година, растот на киријата и понатаму беше 3,7 отсто, пишува магазинот Феникс.

Зголемувањето на цените на кириите во метрополата е посилно отколку во урбаните средини во градот: таму бараните кирии за нови згради и постојни станови се зголемија за 2,7 отсто во рок од дванаесет месеци. Огласените цени за изнајмување во областите се зголемија за 4,9 проценти.

Кириите силно се зголемија во Берлин и Лајпциг, каде што се забележани двоцифрени процентуални зголемувања, се вели во студијата. Берлин забележа нето имиграција од 86.000 луѓе во 2022 година, додека нешто повеќе од 17.000 станови беа завршени, објасни JLL. Берлинскиот пазар на недвижности станува се потензичен.

Растот на цената на изнајмувањето беше многу поголем во другите поголеми градови, а кириите дури благо паднаа во Штутгарт.

– Во сите разгледувани метрополи има огромен недостиг од понуда, што ќе биде отежната со забавената станбена изградба – изјави експертот за станбени недвижности на JLL, Роман Хајдрих.

– Затоа не му се гледа крајот на поскапувањето на кириите – вели експертот. Притисокот доаѓа и од зголемените каматни стапки на кредитите, кои ги спречуваат потенцијалните купувачи да купат недвижен имот и ги туркаат на пазарот за изнајмување, се наведува.

Студијата покажува и колку се скапи становите во Германија во осум големи градови. Становите за изнајмување таму се нудеа по просечна цена од 15,38 евра за метар квадратен, околу 50 отсто поскапи од градските и 79 отсто поскапи од руралните средини.

Во меѓувреме, откупните цени на новоградбите и на постојните станови останаа под притисок. Според податоците на JLL, бараните цени во првата половина од годината паднале за 7 отсто, наспроти растот од 7,5 отсто во истиот период лани.

И додека станбените недвижности во Берлин благо поскапеа, значителен пад е забележан во сите други метрополи, особено во Минхен, Штутгарт и Дизелдорф.