Поскапе тарифникот и на шоферите – од 30 до 70 евра за испраќање пратки од и до Германија

Праќањето пакети, торби или куфери со автобус или комбе до земјите од Западна Европа никогаш не било поскапо, а како што наведуваат оние кои често имаат можност да испраќаат вакви пратки до своите роднини, тарифите на превозниците значително се разликуваат.

Пред неколку дена на Фејсбук страницата „Србите во Германија“ започна дискусија за превозникот кој на еден Србин му наплатил услуга за испраќање пратка од Германија во Србија, но не ја испорачал како што е договорено.

Оваа ситуација ја отвори Пандорината кутија на незадоволни гастарбајтери и нивни роднини кои наведуваат дека плаќаат 50 или повеќе евра за услугите за испраќање пратки со автобус или комби до Србија или Германија.

Потоа се јавија многу возачи кои изјавија дека нема ништо непристојно да се земат неколку десетици евра по торба, бидејќи „од тоа живеат“, имало и такви кои го поставувале прашањето за плаќање данок за оваа услуга, но никој од не сакал да разговара за возачите кои биле повикани.

Филип И. (32) од Сурчин за Информер раскажува дека редовно му испраќа писма на својот брат, кој неодамна заминал да работи во Келн. Како што истакнува, кога брат му му испратил подарок, возачот му рекол дека ќе земе „само 30 евра“ бидејќи е нов во градот, но дека следно мора да се „покаже“.

-Верувајте ми, откако брат ми ми кажа како тој возач му зел пари за праќање јакна која чинела 30 евра, се шокирав. Меѓутоа, кога го видов, шокот беше уште поголем. Носеше златен ланец околу вратот и многу скапа гардероба. Изгледаше како богат човек, а не како возач на автобус. Една жена која го чекаше пакетот со мене тогаш ми кажа дека нејзиниот син понекогаш плаќа и повеќе од 70 евра за да испрати торба – вели Филип.

Сепак, како што истакнува, донекаде можел да разбере дека возачите за испраќање пакети од Германија земаат многу пари, но кога сакал да му испрати храна од Србија на својот брат, следел ладен туш.

– Ми побараа 50 евра за чанта! Не можев да поверувам. Тоа беше комбе превоз. Па, за тие пари можам да одам во Германија, да испорачам пакет и да се вратам со нискобуџетна авиокомпанија. Веќе долго време прашувам да најдам поевтин превозник. На крајот, преку препорака, најдов една прекрасна автобуска компанија, чии возачи наплаќаат најмногу 30 евра за голема торба. Од моето досегашно искуство можам да кажам дека автобусите се поевтини за испраќање од комби превозниците – вели Филип.