Сашко благодарејќи на само еден зеленчук успеал да си изгради куќа и да ги школува децата

Пролетните температури изнесоа голем број граѓани на улиците и шеталиштата, но има и такви кои го искористија ова убаво време за да ги завршат потребните работи на полињата.

Градинарите деновиве имаат полни раце работа, а во пластеници веќе пристигна млад кромид, односно во имотот на Сашко Андриќ.

Сашко е од село Трбушани, веќе ги испраќал своите камиони полни со овој зеленчук не само на тезгите околу Чачак туку и на пазарите низ Белград.

„ Во првите денови од новата година заминаа два камиона млад домашен свеж кромид. За неколку дена ќе биде испратен и третиот, поточно над две илјади глави кромид.

,, Побарувачката на пазарот за него е голема а и најлесно се чисти, достапен е речиси цела година, отпорен е на зима и поднесува ниски температури, раскажува фармерот Сашо за ,,Рина”

Во ова домаќинство во текот на сезоната повеќе од два тона млад кромид се товарат во камиони, кои завршуваат низ цела земја.

Поради зголемената откупна цена, овој бизнис во последните години стана значително поисплатлив. Па сосема очекувано е дека е задоволен Сашко.

„ Садевме разни градинарски култури, но некако најмногу се најдовме во производството на кромид во последните четири години.

Благодарение на него изградив куќа, ги пратив моите деца на училиште и многу други работи завршив. Сега со сопругата работиме на површини што можеме да ги обработуваме бидејќи немаме дополнителна работна си ла, додава Андриќ.

Оваа градинарска култура решава и многу здравствени проблеми, богата е со витамини, го лекува срцето, ги зајакнува коските и имунитетот и го чува видот.