Стефан ја напуштил татковината за да живее во Шведска: Нема споредба – не ти требаат врски за работа и нема стрес

Од година во година на Балканот има се повеќе луѓе кои среќата ја бараат во странство. Еден од нив е Стефан кој заедно со семејството решил да избере живот под „туѓото небо“ и да се пресели во Шведска.

Стефан Нешковиќ (21), млад човек од Панчево, веќе неколку години со семејството живее во Шведска во малото гратче Содертеље во близина на Стокхолм.

Тој и неговото семејство заминале во 2018 година кога неговиот татко добил понуда за работа. А како е да се живее, студира и работи во Шведска, чија храна е подобра, какви се луѓето на далечниот и студен север, на сите овие прашања одговори Стефан.

Стефан прво го погледна образовниот систем. Како што вели, еднаш неделно имаат и час по мајчин јазик.

Бидејќи посетувал електротехничко училиште во Србија, Стефан сакал да продолжи во истата насока во Шведска, но прво морал да помине низ период на адаптација за да се вклопи и да го научи шведскиот јазик, кој траел една година.

После тоа, тој можел да започне да посетува средно училиште, како и секој просечен Швеѓанец. Она што е интересно е што и еднаш неделно имаат час на мајчин јазик, во неговиот случај српски.

„Шведскиот образовен систем е многу порелаксиран од нашиот. Нема толку стрес, многу е порелаксиран. Знаете кога се плашите дека професорот ќе ве повика да одговорите и ќе добиете лоша оценка… тоа го нема тука.

Она што е навистина интересно е што имате можност да го слушате вашиот мајчин јазик еднаш неделно“, вели за Ало Стефан, кој оваа година планира да влезе на престижниот факултет на Универзитетот во Стокхолм.

Покрај бројните поволности како бесплатното средно и високо образование и квалитетот на училиштето, одговорот на Стефан на прашањето кој образовен систем да се избере беше едноставен.

„Секако дека го избирам шведскиот образовен систем, токму поради причините што ги споменав претходно. Тоа олеснување е многу важно за учениците и студентите.

Опсегот на придобивки што ви ги нуди шведскиот образовен модел е навистина неверојатен – сè, од бесплатен молив и гума за бришење до целосно образование“, рече овој млад човек.

На Швеѓаните не им се потребни семејни врски за да најдат работа. Не се замараат со непотребна бирократија и чекање во редици пред шалтер во банка, а кога нешто им пречи се жалат и ссе сослушувани.

„Морам да кажам дека Шведска е многу технолошки напредна земја и дека повеќето работи се дигитализирани. Нема чекање во редици, намуртени лица на службеници, нервози… сите прават сè најмногу преку мобилен телефон.

Дури, според моите сознанија , до 2030 година планираат целосно да се префрлат на дигитален начин на плаќање и да се елиминира готовината за уште повеќе да се намали стапката на криминал“, вели Стефан и додава дека шведските институции навистина ги слушаат граѓаните.

„Швеѓаните се фокусирани на сопствениот живот и на своето семејство. Овде не треба да се грижите дека соседтката Гоца од крајот на улицата ќе каже нешто за вас или слично. А ние добро знаеме како е кај нас.

Се дружам и со Швеѓани, но секако дека најмногу време поминувам со нашите луѓе.Швеѓаните се навистина многу пријатни и покрај тоа што нашите луѓе често имаат став дека се ладни.Менталитетот е различен, но луѓето се прилично љубезни“, изјави Стефан за Aloonline.Ba.